Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

KIRIKKALEKIRIKKALE
YAHŞİHAN YAHŞİHAN 
İLÇESİİLÇESİ
www.www.
yahsihanliyizyahsihanliyiz
.com.com
Eklenti Kur
Radyo Radyo



İletişimİletişim Formu Formuinfo@yahsihanliyiz.com

RABBİMİZ YALNIZ SEN BAKİSİN

RABBİMİZ YALNIZ SEN BAKİSİN


defa gösterilmiştir

 RABBİMİZ YALNIZ SEN BAKİSİN

İnsan çok vasıfları içinde toplayan kapsamlı bir yapı olarak yaratılmış olup, bu özelliği itibarıyla kainattaki yaratılmış hemen her şeye alaka gösterir. Bu özelliklerinden biriside hadsiz sevebilme, muhabbet etme kabiliyetidir. O yüzden insan umum mevcudata karşı muhabbet besliyor. Dünyayı ve yaşadığı hayatı, bu hayatın içindeki her şeye ekseriyetle muhabbet ediyor. Lakin sevip muhabbet edilen şeyler gidiyorlar, yerinde durmuyorlar. Bundan dolayı sevdiği şeylerden ayrılmanın acısını yaşıyor. O hadsiz muhabbeti hadsiz bir azaba dönüşüyor.

Çünkü o hadsiz muhabbet istidad ı, hadsiz bir güzelliğe sahip Cemal ı Baki ye yöneltmek için verilmiş. O insan suistimal eder o muhabbeti fani, geçici mevcudata sarf ettiği sürece hata ediyor. Yaptığı hata, sevdiği şeylerden ayrılmanın azabına sebep oluyor.

Evet özellikle gençlik hevesatı ve yanlış yönlenmelerin neticesi, gelecekte ayrılıkların azabına medar oluyor. Hadsiz bir muhabbet istidadına sahip kalbini, evlenmek istediği kişiye yönlendirebiliyor. Onun gençliğinin verdiği geçici güzelliğe meftun oluyor. Çok değil birkaç yıl sonra kaybedilen güzellikler ve hayat meşakkatlerinin verdiği tahribatlar karşılıklı muhabbeti azaltıyor, hatta bitiriyor. Helal dairesini bırakıp harama ve çirkin şeylere yönelebiliyor. Haram dairesi bir nevi içinde bulunduğu elemli haleti unutmak için bir kapı oluyor. Haramla meşguliyeti aynı zamanda sorumluluklarından kaçmaya vesile ediyor. Muhabbeti kalmadığı hanesine ve ailesine karşı sorumluluklarını yerine getirmek yerine, haramla iştigal ederek içinde bulunduğu elemli haleti unutmaya çalışıyor. Hata üstüne hata.

Bir makam veya elinin zar zor ulaşabileceği bir ihtiyacını hayatının birinci amacı haline getirip hırs yapıyor. Bütün enerjisini o makama veya ihtiyacının peşinde koşmaya harcıyor. Halbuki bu nev i ihtiyaçlar hayatın birinci amacı yapmadan uygun çalışma ve gayretle ulaşılabilir. Hırsla  kalpteki sınırsız muhabbet istidadını hayatının sınırlı ihtiyaçlarına yönlendirmesi ve hayatının en kıymettar hayat memat meselesi yapması şuna benzer. Bir tahta parçasını bir liraya alacakken, aynı tahta parçasına elindeki bin lirayı vermesi gibi, kalpteki hadsiz muhabbeti, geçici, sınırlı, fani mahbuplara harcaması da ona benzer. Yani ulaşmak istediği fani güzellikleri haşa ilah edinip onları hayatının birinci amacı yapmasıdır. İşte o muhabbet ettiği muvakkat güzellikler (gençlik, güzellik, mal, mülk, makam) kadar manevi yaralara da sahip oluyor.  Her biri yorucu birer elem haline geliyor. Varını yoğunu harcayıp okuttuğu çocuğundan, bir vefa dahi görmeyip, ardından şekvaya başlaması gibi.

??O'nun zâtından başka her şey yok olacaktır. Hüküm O'nundur ve siz ancak O'na döndürüleceksiniz.?? (Kasas Suresi:88) Ayetinin mealinin bir ifadesi ?Baki olan sensin, Yaratılmış olanlar fanidir? fani olan elbette Baki bir muhabbette ezeli ve ebedi bir aşka ve ebed için yaratılmış(Allah için)  bir kalbin alakasına medar olamaz manasını ifade ettiği bildirilmiştir. Evet madem sevdiğim şeyler beni bırakıp gidiyorlar fanidirler, öyleyse onlar beni bırakmadan ben onları bırakıp hayatımın birinci gayesi yapmıyorum. Yalnız sen Bakisin ve senin vücutta tutmanla mevcudatın varlıkta kalabildiğini bildim ve anladım. Öyleyse vücutta tuttuğun mevcudat yalnız senin muhabbetinle sevilir. Yoksa kalbin hakiki alakasına layık değillerdir demektir. İşte bu yüzden yaratılmış olanlara yalnız layık oldukları kadar muhabbet edip, üzerlerinde fanilik damgasını görüp, sınırsız sevgiyi onlardan keserim. Eger hadsiz sevgimi fani şeylerden kesmezsem, sevdiğim şeyler kadar manevi yaralarım, meşakkatlerim, yıpranmışlıklarım, kaybetmelerim olur.

Muhabbetimize sebep olan mevcut şeyler üzerindeki hüsün, ihsan, ve kemal, Baki i Hakikinin güzellik, ikram ve kusursuzluğunun bir çok perdelerden geçmiş zayıf birer gölgelerinin gölgeleridir. Allahın güzel isimlerinin birer yansımasıdır.

İnsanın fıtratında güzel şeylerin sonsuz olmasını istemek gibi bir yapısı var. Hatta olmayan şeyi varmış gibi tevehhüm edip, o güzel şeylerin üzerine sonsuza kadar kalacakmışlar gibi bir bakilik kondurur  öyle sever. Çünkü iki gün sonra solacağını, çürüyeceğini, bozulacağını düşünse sevemez. O güzelliklerden ayrılmayı düşünmekte acı verir. Bu ayrılık düşüncesinin acısı ebedi hayata olan aşkından kaynaklanır. İnsan ebedi olan güzel yaşama aşıktır. Eğer tevehhüm ü beka(Sonsuza dek güzel yaşamak) olmazsa fani güzellikleride sevemez. Hatta denilebilir ki Alem i Bekanın ve ebedi  Cennetin var edilmesinin sebebi, insandaki şiddetli Aşk ı Bekadan çıkan çok kuvvetli sonsuz yaşama arzusudur, fıtridir. Allah bu isteği insanın fıtratına yerleştirmiş. Halık ı Zülcelal İnsandaki bu fıtri arzuyu, o tesirli, kuvvetli umumi duayı kabul etmiştirki fani insanlar için baki bir alemi halk etmiş.

Acaba Fatır ı Kerim, Halık ı Rahim, küçücük midenin cüz?i bir yemek arzusunu, yine midenin lisanı haliyle yaptığı duasını çeşit çeşit lezzetli yiyecekleri icat ederek, geçici olarak doyacağı halde kabul etmişte, umum insanların pek büyük fıtri bir ihtiyacı olan arzusunu, söz ile, hali ile, umumi ve devamlı, haklı ve esas gerçek mahiyeti ile yaptığı bekaya dair duasını kabul etmesin? Haşa!

Öyleyse bizlerde Baki i Zülcelal e karşı alaka göstermeliyiz, O?nun Esmasına yapışmalıyız. Çünki Baki yoluna sarf olunan her şey, Baki kalmaya sebep olur.

Allah için vermeliyiz, Allah için almalıyız, Allah için başlamalıyız, Allah için işlemeliyiz vesselam.

Bu vesile ile İslam aleminin ve hususan hemşerilerimin Regaib Kandilini tebrik ederim. İslam aleminin heyecanla beklediği mübarek üç aylar Regaib Kandili ile taçlanacak. Regaib Kandilimizi Peygamberimiz  Hz. Muhammad Aleyhisselam Efendimizin bize öğrettiği ve tavsiye ettiği şekilde geçirmeye gayret edelim. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhisselama  çokça salat?ü selam getirelim. O?nun şefaatini ümit edip hakkıyla ümmeti olmaya gayret edelim.    

   İlahi bize ve neslimize nurunla hayat ver, bizi ve neslimizi nurunla yaşat ve o nurunla huzuruna al. Ve bizi ve neslimizi nuru nurunla haşr et, lütf et, kerem kıl, hatalarımızı ve seyyiatımızı marifet eyle. Ve bizi başında Habib i Zişanın (as) olan Fırak ı Naciyyeyi Kemaliye ilhak et. Rabbimiz bizlere ihlas ı tamme muvaffak eyle, Peygamberimiz Hz. Muhammed Aleyhisselamın sünnet i seniyyesine tam ıttıbaı nasib eyle.

                                           

Fırka-ı Naciye: Kur'an-ı Kerîm'in hükümlerini kabul ve tasdik etmekle onlara uyan, Hz. Peygamberin ve O'nun büyük Ashâbının yolunu aynen takip eden büyük topluluk, Cemaat demektir.

 

GÖNDERİLEN YORUMLARGÖNDERİLEN YORUMLAR

Ekleyen: MUSTAFA GÜZEL 29 Nisan 2015, Çarşamba 11:02
ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN YAZILARINIZI HAYRANLIKLA OKUYCAM ARTIKK

Ekleyen: MUSTAFA SARIYER 25 Nisan 2015, Cumartesi 22:46
Allah razı olsun.

Ekleyen: ASENA BOZKURT 25 Nisan 2015, Cumartesi 12:24
Teşekkür ederiz. Çok bilgilendirici bir yazı. Ancak yazı uzun olunca insanın dikkati dağılıyor. Saygılar.
YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,2695

© 2009 yahşihanlıyız.com
Yahşihan İlçesi Web Portalı http://www.yahsihanliyiz.com

Tam Ekran